Luister- en concentratie- spelletjes

Concentreren is goed voor het leren

Als leerkracht maak je gebruik van je vaste luister- en concentratiespelletjes in je groep.
Een hit in de tijd dat mijn kinderen op de basisschool zaten was “tik, tik, wie ben ik?”. Op het gehoor raadt de kleuter wie achter hem of haar staat zelfs als het andere kind zijn of haar stem een beetje vervormt. Je zal dit spelletje vast wel herkennen.

Het achterliggende idee is dat luisteren en concentreren belangrijk is voor het leren. In de kleuterklas leg je de basis voor de verder schoolcarrière van de kinderen en ontwikkelen de kleuters vaardigheden die ze nodig hebben om vanaf groep 3 t/m 8 goed te kunnen leren: met aandacht kunnen luisteren naar een uitleg en met concentratie kunnen werken aan opdrachten.

Wist je dat bij muziek maken luisteren en concentratie ook belangrijk zijn? Je gebruikt je oren om direct te kunnen horen of het goed klinkt wat je (samen) speelt of zingt. En met een gerichte concentratie vooraf stuur je je stem of instrument aan om dát geluid te maken dat jij in gedachten hebt.

Mama Muis

In ons huis woontblog intro luist conc vermeld freedigitalphotos.net
Mama Muis.

En met haar grote oren,
kan ze alles horen.

Tekst en muziek: Marijke Albers
Uit: Muziek tussen Schoot en School

De zin ‘in ons huis woont’ zing je op de ‘kleuterdreun’: so-la-so-mi (g-a-g-e).
De woorden ‘Mama Muis’ op so-la-so (g-a-g).
De rest is spreektekst.

In mijn muzieklessen gebruik ik het verschil tussen een olifant en een muis om te werken met de tegenstelling ‘hard en zacht’ in de muziek.
Aan de muis koppel ik vervolgens ook de volgende…

luister- en concentratie-oefening
 • Geef één van de kinderen een pluchen muis op schoot. Na afloop van de zin ‘en met haar grote oren, kan ze alles horen’ klap je enthousiast in je handen en laat de kinderen met je meedoen. Vraag daarna aan het kind dat Mama Muis op schoot heeft of Mama Muis dit geluid gehoord heeft. Ja, dat is duidelijk wel het geval.
 • Mama Muis gaat naar een ander kind en na het zingen en zeggen van het liedje stampen jij en de groep met de voeten. Ook dat hoort Mama Muis.
 • Mama Muis gaat steeds weer bij een ander kind ‘uit logeren’. Vraag aan de kinderen om steeds zachtere geluiden te bedenken die jullie aan Mama Muis laten horen. Het kind dat Mama Muis op schoot heeft bepaalt of Mama Muis dit nog goed kan horen of dat het wel zó zacht was dat zelfs Mama Muis er moeite mee heeft.
Lichaamseigen, vocaal, instrumentaal
 • Eerst laat je de geluiden maken met ‘lichaamseigen slagwerk’ zoals klappen, stampen, trommelen op de bovenbenen, tikken met de vingers en met de tenen op de grond.
 • In een volgende ronde (een volgende les) maak je met de kinderen de geluiden met de stem: van roepen naar zeggen en fluisteren. Daarna met losse letters klanken maken zoals zoemen op zzz, blazen op fff, maar ook de losse letters uitspreken zoals p-p-p / t-t-t / k-k-k.
 • Tenslotte gebruik je muziekinstrumenten. Hierbij zijn alle kinderen zelf Mama Muis en maken ze met hun handen 2 grote oren op hun hoofd als ze een geluid kunnen horen. Laat de kinderen hun stoel omdraaien zodat ze met hun rug naar het midden van de kring zitten.
 • In het midden van de kring heb je zoveel mogelijk verschillende instrumenten klaargelegd die op school of in de klas aanwezig zijn.
  Laat om beurten kinderen een instrument komen bespelen. Sommigen zullen dit héél hard doen en vinden het erg grappig als alle Mama Muizen zich een hoedje schrikken. Maar omdat luisteren en concentreren het doel van de oefening is stuur je aan op zacht spelen zodat de Mama Muizen het instrument misschien niet gehoord hebben…

 

3 gedachten over “Luister- en concentratie- spelletjes

Voeg uw reactie toe

 1. Ik kan het e-book met de luister- en concentratiespelletjes niet downloaden. Kan je het via de mail sturen alsjeblieft? Alvast bedankt.
  Met vriendelijke groeten,

  Karin van Achterberg

  Like

  1. Beste Karin,

   bedankt voor je bericht. Ik wist niet dat de link niet meer werkte. Ik heb het inmiddels zodanig hersteld dat het je doorlinkt naar mijn website waar je vervolgens de download van het e-book in je mail kunt ontvangen.

   Met vriendelijke groet,
   Lydia

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: