Lentebolletjes uit de grond

7 De vogels zingen weer! Wat leuk dat ieder jaar de lente ‘muzikaal’ wordt ingeluid. Nu is het wachten op de bloembollen, de bloesem en het frisgroene nieuwe blad aan de bomen. 

Voor mij is de lente écht begonnen als de eerste krokusjes of sneeuwklokjes boven de grond verschijnen. Zodra de vrolijke gele narcissen  opkomen  is vaak ook de kou uit de lucht en kan ik me verheugen op heerlijk buiten-leef-weer.

Doelgroep: groep 1, 2 & 3

Doel: aan het eind van deze les kunnen de kinderen het lied Bolletjes uit de grond zingen. Ze kunnen benoemen of de klanken op een staafinstrument van laag naar hoog of van hoog naar laag worden aangeslagen. Ze kunnen lage en hoge klanken op de staafinstrumenten onderscheiden. De kinderen van groep 2 & 3 kunnen, onder begeleiding, het lied Bolletjes uit de grond op staafinstrumenten spelen.

Voorbereiding:
Bekijk de instructievideo (klik aan)
– Het lied Bolletjes uit de grond kunnen zingen
– Bedenk een aantal fragmentjes t.b.v. het trapsgewijs spelen op het staafinstrument
– Bedenk een aantal fragmentjes t.b.v. het spelen van grote en kleine sprongen op het staafinstrument
– Het lied Bolletjes uit de grond op een staafinstrument kunnen spelen
– Klaarleggen: een groot laken & eventueel bellenstokjes/bellenbandjes
Instrument klaarleggen:
– 3 staafinstrumenten zoals: klokkenspellen, xylofoons of metalofoons; met kloppers

Omhoog & omlaag

In de muzieklessen leent het opkomen van de bolletjes uit de grond zich voor bewustwording van (om)hoog en (om)laag in muziek. Hoog en laag in muziek is voor jonge kinderen een verwarrend begrip. Zij koppelen wat ze zien aan de begrippen hoog en laag, i.p.v. wat ze horen. Zo zullen de kleuters op de vraag welk staaf op een klokkenspel ‘laag’ is het kleinste staafje aanwijzen, terwijl deze het hoogste klinkt. Ook al maak je de vraag specifieker door te zeggen ‘welke staaf klinkt laag’ dan nog zullen de kinderen vaak afgaan op de waarneming met hun ogen en weer het kleinste staafje aanwijzen.

Bewegenhome (2)

Je kunt de kinderen het hoog-en-laag in muziek leren onderscheiden door ze eerst bewust te laten worden van een omhoog– en omlaag-gaande beweging  gekoppeld aan geluid.

 • Zet een staafinstrument (xylofoon/metalofoon/klokkenspel) op zijn kant bij wijze van trapje van laag naar hoog. Hiermee maak je voor de kinderen de bewegingen omhoog & omlaag zowel visueel als auditief inzichtelijk.
 • Speel trapsgewijs de staven van laag naar hoog en weer terug.
 • Laat de kinderen kijken, luisteren en meebewegen van laag naar hoog en weer terug.
 • Varieer het trapsgewijs spelen: van laag naar de allerhoogste staaf, maar ook minder hoog, tot halverwege of slechts 3 staafjes aanslaan.
 • Bekijk ook de instructievideo (klik aan)
Hoog en laag
 • Na de bovenstaande oefeningen speel je afwisselend een hoge en een lage toon op het staafinstrument. Hoe groter het verschil tussen de hoge en lage toon (hoogste tegenover laagste staaf op bijvoorbeeld een xylofoon) hoe beter de kinderen dit zullen kunnen benoemen.
 • Speel afwisselend een hoge en een lage toon op het staafinstrument.
 • Laat de kinderen kijken, luisteren en meebewegen. Let op: dit blijft een moeilijke luisteropdracht voor jonge kinderen.
 • Werk toe naar steeds kleinere toonafstanden.
 • Bekijk ook de instructievideo (klik aan)
Liedje

bolletjes uit de grond

 • Geef de kinderen de opdracht om liggend op de grond zich helemaal klein te maken.
 • Leg een laken over hen heen, dat is ‘de aarde’ waaronder zij als bloembolletjes in de grond liggen.
 • Zing de 1e vier maten van het liedje. Vertel de kinderen dat ze in een rustig tempo het laken van zich af laten glijden.
 • Zing de volgende 2 maten van het liedje: ‘alle bollen groeien’. Vertel de kinderen dat ze in een rustig tempo gaan staan met hun handen eerst nog gesloten boven hun hoofd.
 • Zing de laatste 2 maten van het liedje: ‘en ze gaan mooi bloeien’. Vertel de kinderen dat ze bij het woord ‘bloeien’ hun handen uitspreiden als de blaadjes van een bloem.
 • Stimuleer hun fantasie doordat ze verschillende soorten bloemen uit kunnen beelden door  bijvoorbeeld de armen wijd uit te spreiden of juist nog dicht bij elkaar te houden en de handen vanuit de polsen te spreiden enz.
 • 5-bloembollen-narcis-hyacint-sneeuwklokje-tulpEXTRA: Om de kinderen nog bewuster te laten zijn van het gebruik van hun handen/armen en de vorm van de bloemen geef je ze in iedere hand een bellenstokje. Zolang ze onder het laken liggen mogen de belletjes geen enkel geluid maken. Dat is een lastige opdracht voor jonge kinderen als je juist zo’n mooi instrumentje in je handen hebt! Maar als de bloemen eenmaal zijn uitgekomen mogen de kinderen de belletjes volop laten horen binnen de vorm van hun bloem.
Speelstukje (voor groep 2 & 3)

Het liedje ‘Bolletjes uit de grond’ kan als speelstukje makkelijk aangeleerd worden aan de kinderen van groep 2 en 3. Daarvoor heb je meerdere staafinstrumenten nodig (xylofoons/metalofoons/klokkenspellen).

NB: Het speelstukje klinkt 1 toon lager dan het lied dat hierboven afgebeeld staat. Dus we zongen in D-groot maar spelen in C-groot!collage-klokkenspel-13_09_54

 • Prepareer 1 van de staafspelen als volgt: verwijder de f-staaf
 • Prepareer 1 van de staafspelen als volgt: verwijder de d-, e-, en f-staaf
 • Prepareer 1 van de staafspelen als  volgt: verwijder de a- en b-staaf
 • Bekijk de instructievideo! (klik aan)
 • Verdeel de 3 staafinstrumenten over 3 kinderen.
 • Het kind op het klokkenspel met de e- en g-staaf begint. Vertel dat hij/zij als volgt speelt:4 keer op de g-staaf (ik zie al-le) 4 keer op de e-staaf (bol-le-tjes ver-) 4 keer op de g-staaf (-schij-nen uit de) 1 keer op de e-staaf (deze lang laten uitklinken) (grond)
 • Het kind op het klokkenspel met de c- en g-staaf is dan aan de beurt. Vertel dat hij/zij speelt: 4 keer op de c-staaf (al-le bol-len) 2 keer langzaam op de g-staaf (groei-en)
 • Het kind op het klokkenspel met de g- en c-staaf is tenslotte aan de beurt. Vertel dat hij/zij speelt: 4 keer op de g-staaf (en ze gaan mooi) 2 keer langzaam op de c-staaf (bloei-en)

Heb je meerdere oudste kleuters die dit speelstukje kunnen uitvoeren dan wissel je natuurlijk van beurt.

Als je dit lied regelmatig voorzingt en het spelen van het lied op de staafinstrumenten vaker groepsgewijs hebt geoefend zal je zien dat sommige kinderen het hele lied kunnen spelen op de staafjes!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: