MuziekMatch ook voor professionalisering!

Koningin Máxima

Als erevoorzitter van Méér Muziek in de Klas was Koningin Máxima op 5 september 2019 aanwezig op de bijeenkomst waarin Minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, ambassadeurs van Méér Muziek in de Klas en gedeputeerden uit negen provincies spraken over hoe muziekakkoorden in de regio’s ervoor zorgen dat lokale initiatieven meer kans krijgen om provinciebreed te worden opgepakt.

MuziekMatch

Om structureel muziekonderwijs in de regio verder te stimuleren stelt het ministerie van OCW 1 miljoen euro extra beschikbaar voor 2019 en 2020 via de MuziekMatch. Samenwerkende partijen kunnen aanspraak maken op deze gelden als zij voldoen aan de voorwaarde dat zij een gelijk deel bijdragen aan duurzaam muziekonderwijs in hun regio.

  • 1/3 provincie en/of gemeenten. pie-chart-1569175_1920Het geld dat vanuit de gemeente en/of provincie komt hoeft geen nieuw geld te zijn, maar mag in beleid opgenomen geld voor muziekonderwijs zijn. Het mag echter niet al eerder gematcht geld zijn (zoals Cultuureducatie met Kwaliteit).
  • 1/3 bijdragen van private partijen zoals bedrijven, investering uit het eigen schoolbudget, vermogensfondsen, serviceclubs en particulieren
  • 1/3 vanuit de MuziekMatch

Wensen en behoeften van scholen

De MuziekMatch is gekoppeld aan het programma Méér Muziek in de Klas Lokaal. Uitgangspunt daarbij is dat de wensen en behoeften van scholen leidend zijn. De regio’s bepalen met de Muziektafel (de stuurgroep), met daarin vertegenwoordigers van de scholen, waar zij het geld vanuit de MuziekMatch aan willen besteden, maar altijd met het verduurzamen van het muziekonderwijs als doel.

Dit kan heel praktisch zijn door bijvoorbeeld een ruimte geschikt te maken voor muziekles of het aanschaffen van muziekinstrumenten of een lesmethode.
Het geld kan ook worden besteed aan het inzetten van een vakleerkracht muziek. Deze vakleerkracht ondersteunt bijvoorbeeld het leerkrachtenteam.

Deskundigheidsbevordering van groepsleerkrachten

Alle pabo’s maken inmiddels gebruik van de subsidieregeling Professionalisering Muziekonderwijs Pabo’s om het muziekonderwijs in de opleiding te verankeren. Leerkrachten die langer geleden zijn afgestudeerd missen deze aanvullende kennis en vaardigheden.

Door gebruik te maken van de gelden van de MuziekMatch kunnen trainingen en coachingstrajecten worden ingekocht om leerkrachten bij te scholen in het geven van muzieklessen.

Trainingen

Sonata Muziekonderwijs biedt de volgende inspirerende trainingen aan:

Deze trainingen kunnen op school plaatsvinden als een naschoolse teamtraining of als onderdeel van een studiedag. Ook in een breder regionaal verband kunnen de trainingen worden aangeboden aan leerkrachten van verschillende scholen met dezelfde leervraag.

Contact

Voor informatie kunt u gebruik maken van het contactformulier.

2 gedachten over “MuziekMatch ook voor professionalisering!

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: