Sonata Muziekonderwijs

Abonnementen

Zoek jij inspiratie voor muzieklessen? Bekijk hieronder
mijn producten en wie weet kan ik wat voor je betekenen!

3m

Kwartaalabonnement

€ 19,95

6m

Halfjaarabonnement

€ 39,95

Heb je op school een project over de boerderij, reizen of heksen? Of werk je het jaar rond met de seizoenen en feestdagen zoals Sinterklaas, Kerst en Pasen? Verrijk deze projecten en thema’s met muzikale activiteiten en luisterspellen. Op deze site vind je een ruime sortering aan direct toepasbare en overzichtelijke online muzieklessen.

De lessen zijn geschreven voor kleuterleerkrachten en de leerkrachten van groep 3 en 4. Per leerjaar vind je meerdere themalessen. Zoek je een ander thema en vind je daarbij een les uit een lager leerjaar dan kan je deze ook gebruiken in jouw groep. Kom je met je zoekopdracht
terecht bij een hoger leerjaar dan krijg je tips hoe je deze les kan vereenvoudigen.

Muziekinstrumenten en luisterspellen
In vrijwel alle lessen wordt gebruik gemaakt van de meest voor de hand liggende muziekinstrumenten die op scholen aanwezig zijn. Door de duidelijke en stapsgewijze instructie is het voor iedere leerkracht mogelijk om in de klas te werken met muziekinstrumenten.

Ook bij de luisterspellen kan je instrumenten nodig hebben. Bij een aantal luisterspellen wordt ook een alternatief geboden om gebruik te maken van materialen die je in de klas hebt. Zo kan je op ieder moment van de dag een luisterspel inlassen in je programma.

Liedjes en meer
Het instrument dat iedereen altijd bij zich heeft, is de stem! De meeste thema-lessen beginnen met een liedje. Kinderen vinden samen zingen leuk. Bovendien is het goed voor de spraak- en taalontwikkeling. Via liedjes breiden de kinderen hun woordenschat uit. De liedjes vormen de basis van de beweegspelletjes, luisteroefeningen, instrumentaal spel en schrijfopdrachten.

De site is volop in beweging en er worden regelmatig nieuwe thema-lessen toegevoegd. Via de nieuwsbrief word je hiervan op de hoogte gehouden.

Benieuwd naar de onderwerpen van de thema-lessen? Klik hieronder voor een overzicht!
Thema muzieklessen groep 1-2Thema muzieklessen groep 3Thema muzieklessen groep 4

Kenmerken van de muzieklessen

Groep 1-2

Groep 3

Groep 4

Tijdens mijn muziek-coaching merk ik dat leerkrachten in de onderbouw niet voldoende thema lessen vinden in de muziekmethode op school. Het is vaak wel mogelijk om thema-liedjes te vinden in deze methodes. Maar muzieklessen met alles erop en eraan zoals bewegen, luisteren en spelen op instrumenten zijn er niet voldoende. Bovendien zijn muziekmethodes gebaseerd op een leerlijn en is het niet verstandig om de volgorde van de lessen te veranderen. Maar die volgorde komt lang niet altijd overeen met de verdeling van projecten en thema’s in de praktijk.
Zodoende ben ik muzieklessen gaan schrijven over verschillende onderwerpen. Iedere les heeft wel een leerdoel, maar is niet afhankelijk van leerdoelen uit andere lessen.

Wat me ook altijd opvalt als ik leerkrachten coach, is het ongemak dat ze voelen als ze met muziekinstrumenten aan de slag ‘moeten’ in hun groep. Veel leerkrachten maken zich zorgen dat het spelen op instrumenten een chaos wordt. Er zijn ook leerkrachten die geen idee hebben wat muziekinstrumenten toevoegen aan het leerdoel van de les. Anderen kunnen zich geen voorstelling maken hoe muziek maken met instrumenten zou moeten klinken.
Met de lessen die ik hier op deze site voor je heb geschreven, krijg je antwoorden op deze vragen. Je leest hoe je stapsgewijs de instrumenten in de klas introduceert, uitdeelt en met welk doel.

Kom je er toch niet helemaal uit en heb je voor korte of langere tijd mijn hulp nodig, kijk dan naar mijn aanbod ‘Muzieklessen met coaching’ of bij ‘Muziekcoaching’.

Lydia Nagel – auteur van de muzieklessen