Blog
Volg mijn blog en ontvang gratis: tips voor je muzieklessen, blogs met informatie over muziekles in de klas, updates over subsidies en professionalisering

Nieuwe abonnementsvormen
Heb je al eens een kijkje genomen in de shop? De downloads die je daar kunt kopen bevatten de tekst van de les. Neem je een abonnement, dan heb je – naast de tekst van de les – ook toegang tot het liedmateriaal, tot de luistervoorbeelden, tot de werkbladen, tot het bordmateriaal en tot de didactische tips. Tot voor kort kon je alleen met een jaarabonnement bij het volledige lesmateriaal. Nu kan je ook kiezen voor een halfjaar- of kwartaal-abonnement!

Lestip 13: Beweging in de muziekles
Kan jij stil blijven zitten wanneer je muziek hoort? Meestal tikt er wel een voet of hand mee in de maat van de muziek. Volwassenen voelen zich vaak geremd om spontaan op te springen om te dansen of bewegen bij muziek. Kinderen kunnen juist niet stil blijven zitten wanneer ze muziek horen. Zij ervaren muziek met hun hele lijf. Ook voor hun concentratie is het belangrijk om veel te bewegen tijdens de muzieklessen.

Lestip 12: Welke klopper klopt?
Welk stokje hoort bij welk instrument? Ongetwijfeld heb je je dat regelmatig afgevraagd, vandaar dat je bij deze blog bent uitgekomen. Behalve het zichtbare verschil in lengte van deze aanslagstokjes is vooral het materiaal waarvan van het bolletje op het stokje is gemaakt van belang. Daardoor heeft ieder stokje een specifieke toepassing of bijbehorend instrument.

Lestip 11: Hoog en laag | Verschil in zien en horen
Hoog en laag in muziek is voor jonge kinderen een verwarrend begrip. Ze koppelen de begrippen hoog en laag aan wat ze zien, in plaats van wat ze horen. Zo zullen veel kinderen op de vraag welk staaf op een klokkenspel ‘laag’ is het kleinste staafje aanwijzen, terwijl deze het hoogste klinkt! Hoe leg je dit aan de kinderen uit? Dat lees je in deze blog.

Lestip 10: Wanneer je zelf liever niet voor de klas zingt
Je stem is het meest eenvoudige instrument om muziek mee te maken. Je stem heb je altijd bij je. In muzieklessen zijn dan ook vaak liedjes verwerkt. Aan jou de taak om de kinderen deze liedjes aan te leren. Maar wat als zingen voor jou niet zo eenvoudig is? Hoe kan je de kinderen toch begeleiden bij het leren zingen? Mijn tip: als je niet zingen kan, zeg het dan…

Nieuw | Shop: koop hier je les…
Ben je op zoek naar thematische muzieklessen en wil je niet meteen een abonnement aanschaffen? Bezoek dan vlug de Shop, hier zijn de muzieklessen als downloadbare pdf te koop. Tip: abonneer je gratis op dit blog, dan blijf je op de hoogte van nieuwe lessen en beschikbare downloads. En natuurlijk de handige lestips!

Lestip 9: Wat is een Xylofoon?
Het woord xylofoon is voor kinderen lastig te onthouden. Veel leerkrachten gebruiken dit woord juist voor álle instrumenten met staafjes, zoals de klokkenspelen. In deze blog leg ik het verschil uit tussen de xylofoon en het klokkenspel. Sommige scholen hebben ook metallofoons staan of losse klankstaven. Welke dat zijn, lees je hier.

Starten met Boomwhackers Play Along | Les 4
In deze laatste les van de serie ‘Starten met Boomwhackers Play Along’ zingen en spelen de kinderen de evergreen Vader Jacob. Ze vormen met de boomwhackers een toonladder en spelen Vader Jacob uit het hoofd. Daarna spelen ze mee met de Play Along-versie. Tenslotte spelen ze met hun boomwhackers het lied in canon.

Starten met Boomwhackers Play Along | Les 3
In deze les van de serie ‘Starten met Boomwhackers Play Along’ oefenen de kinderen het meespelen van (woord)ritme in de liedjes. Bij de beginnersvideo’s voor de kinderen van groep 3 en 4 hebben ze het liedje Mary had a little lamb in de maat meegespeeld. Nu is dit liedje de opstap naar een volgende boomwhacker-vaardigheid.

Is online muziekcoaching iets voor jou?
Zoek je begeleiding bij het geven van muzieklessen in je groep? De online muziekcoach helpt je op weg!
Of ben je muziekspecialist op school en zou je wel eens willen sparren met een muziekprofessional? De muziekcoach denkt met je mee!

Lestip 8: Een trommel of een tamboerijn?
Ze zijn rond. Je hebt ze met vel en zonder vel. Ze zijn er met schellen en zonder schellen. Waar heb ik het over? Dat is nou juist de vraag in deze blog! Wanneer spreek je van een trommel of een tamboerijn? En maakt het uit of ze wel of niet bespannen zijn met een vel? Na het lezen van deze blog zal jij je zeker niet meer vergissen!

Starten met Boomwhackers Play Along | Les 2
In de eerste les van de serie ‘Starten met Boomwhackers Play Along’ heb je de beginnersvideo’s voor de kinderen van groep 3 en 4 gezien. Lees hier met welke video’s je de boomwhacker-vaardigheid van de kinderen qua tempo en ritme kunt uitbreiden. Zing met de kinderen het liedje in het Engels als extra uitdaging!

Starten met Boomwhackers Play Along | Les 1
Boomwhackers Play Along-video’s lijken op het eerste gezicht heel makkelijk. In de praktijk is dit nog niet zo eenvoudig als het lijkt. De kinderen van groep 3 en 4 hebben meer tijd nodig om het meespelen met deze video’s te oefenen. In deze les deel ik Boomwhackers Play Along-video’s met je die je kunt gebruiken als start. Wat maakt deze video’s zo bijzonder? Dat lees je hier!

Starten met Boomwhackers Play Along | Hoe bouw je dit op?
Ben je ze al tegengekomen? De Boomwhackers Play Along-video’s? Het lijkt op het eerste gezicht heel makkelijk. Geef ieder kind een boomwhacker en laat ze meespelen met de animatie. In de praktijk is dit nog niet zo eenvoudig als het lijkt. De kinderen van groep 3 en 4 hebben meer tijd nodig om het meespelen met deze video’s te oefenen. In een serie van 4 lessen help ik je hiermee op weg.

Investeer in meer muziek in de klas!
Valt het je ook op dat je als leerkracht in de onderbouw niet voldoende themalessen vindt in de muziekmethode op school? Methodes bieden wel veel thema-liedjes aan, maar muzieklessen met alles erop en eraan zoals bewegen, luisteren en spelen op instrumenten zijn in de minderheid. Dat is jammer want je zou graag bij de thema’s in de klas aan muziek willen doen. Lees hier hoe jouw school je kan helpen.

Lestip 7: Wat zijn goede luisteropdrachten?
Om kinderen een nieuw liedje aan te leren, laat je ze het lied eerst een aantal keer horen voordat ze het gaan meezingen. Dit is de gulden regel in het muziekonderwijs. Hoe zorg je ervoor dat het luisteren naar een lied interessant en leuk is voor de kinderen? Wat leren ze tijdens deze luisteropdrachten? In deze blog leg ik dit uit aan de hand van het liedje Word wakker.

4 Engelse Clapping Songs voor in de onderbouw
Op YouTube zoek ik regelmatig naar educatieve liedjes voor de onderbouw. Vaak kom ik dan terecht op Engelse Pre-School kanalen. Zijn de filmpjes voor de muzieklessen in het Nederlands dan geschikt? Jawel hoor! In de filmpjes die ik hier met je deel maken de kinderen bewegingen en geluiden met handen en voeten. De kinderen hoeven het liedje dat daarbij gezongen wordt niet zelf mee te zingen. Dat ze van lieverlee wél een woordje Engels meepikken geeft de kinderen een extra uitdaging!

Lestip 6: De triangel, van geklungel naar geklingel
Triangels zijn op de meeste scholen te vinden. Vaak zijn er veel van en in verschillende maten. Maar… hoe hou je ze vast? En waar sla je ze mee aan? En wat doe je als de riempjes van de triangel zijn verdwenen. Hier wat handige DIY-tips!

Lestip 5: Help! Alle staafjes liggen door elkaar!
Daar sta je dan. Alle staafjes van het klokkenspel liggen los in de instrumentenkast. Hoe krijg je ze weer snel op volgorde in het instrument?
Ben je niet thuis in de taal van muziek? Onthoud dan dat ieder staafje een letter heeft. De letters zijn de notennamen van de muzieknoten.

3 Action-songs over dieren | ook leuk bij Dierendag
Ben je uitgekeken op de jaarlijks terugkerende liedjes voor Dierendag? Maar wil je op 4 oktober tóch muzikaal aandacht besteden aan de dieren? Iets nieuws aanbieden zonder voorbereidingstijd? Ik heb 3 filmpjes op YouTube voor je uitgezocht met Engelse kinderliedjes waar de kinderen zo aan mee kunnen doen. Spelenderwijs leren ze ook nog wat woordjes of zinnetjes in het Engels. Twee vliegen in 1…, o sorry, het is natuurlijk wel Dierendag 🙂

Lestip 4: Samen beginnen met zingen
Je zingt een stukje van een lied voor en geeft aan dat de kinderen dit nazingen. De kinderen zetten ongelijk in met zingen. Of je klapt een ritme voor en verwacht van de kinderen dat ze dit aansluitend na zullen klappen. Je hoort een ruis aan geklap waar je enigszins het ritme wel in herkend. Hoe los je dit op?

Lestip 3: Inspelen op de groep
Is je groep te druk of juist te rustig wanneer jij je muziekles wil geven? Met een andere introductie betrek je de kinderen bij je les. De ene dag is de andere niet. Is er storm op komst? Dan merk je dat al in de dagen ervoor aan de onstuimige energie van de leerlingen. Op andere dagen zijn de leerlingen juist niet vooruit te branden.
Met je muziekles kan je inspelen op deze dynamiek in de groep.

Lestip 2: Oeps, geen instrumenten…
Ben je vergeten om de muziekinstrumenten klaar te leggen? Zonder instrumenten kan het ook. Je kent het vast wel! Op je lesprogramma staat het vak Muziek. En in de muziekles die je wil gaan geven staat dat je muziekinstrumenten nodig hebt voor het meespelen van ritmes. Oeps… vergeten te pakken!
Ook zonder muziekinstrumenten kan je ritmisch spelen met je groep.

Lestip 1: Luisteren met aandacht
Hoe leer je kinderen gericht te luisteren naar een lied of stukje muziek? Worden jouw kinderen druk als je ze naar muziek laat luisteren? Je zet de muziek aan en de kinderen beginnen met elkaar te kletsen. Of het nou gaat om luisteren naar een nieuw lied dat ze gaan leren zingen of dat je een luistervoorbeelden aanzet uit de muziekmethode. De concentratie van de kinderen is ver te zoeken. Waarom?

It’s Christmas time!
De laatste weken van het jaar. De kinderen zijn moe van de 5-december-stress en toe aan kerstvakantie. De sfeerverlichting in het lokaal en de rustige kerstliedjes maken de kinderen nog lomer. Wat vind je ervan om het eens over een andere boeg te gooien? Actieve liedjes én ondertussen wat Engelse woordjes leren? In deze blog deel ik 3 eenvoudige Engelstalige kerstliedjes met je.

Doe mee en dans… English wintersongs!
Eindelijk weer eens winter, mét een pak sneeuw! Heerlijk om er buiten van te genieten en daarna binnen weer opwarmen bij de kachel. Helaas is dat laatste nu niet op alle scholen mogelijk vanwege het advies om de ramen open te houden voor de ventilatie. Ga lekker dansen met de kinderen om warm te blijven. Met deze 3 Engelse liedjes doen ze meteen mee!
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.