Blokfluitlessen van Sonata Muziekonderwijs zijn mogelijk voor leerlingen vanaf 6 jaar in de omgeving van Hoenderloo [Otterlo, Beekbergen, Ugchelen].
Leerlingen die elders al blokfluit hebben leren spelen kunnen hun blokfluitlessen voortzetten bij Sonata Muziekonderwijs. Ook jongeren en volwassenen kunnen zich als beginner of gevorderde speler aanmelden bij Sonata Muziekonderwijs.

Inhoud van de lessen

In de lessen wordt ruim aandacht besteed aan de 3 basisprincipes van het blokfluitspelen:

  • een goede speelhouding.
  • ademtechniek en toonvorming.
  • tongaanzet en articulatievormen.

Naast het technisch aspect van het blokfluitspelen is ook de ontwikkeling van muzikale expressie belangrijk. Dit wordt mogelijk gemaakt in verschillende muzikale settings zoals meerstemmig blokfluitspel, blokfluit met pianobegeleiding en het gebruik van goede cd-begeleidingen.

Soorten blokfluiten

Jonge leerlingen beginnen met het bespelen van de sopraanblokfluit. Na 1 of 2 jaar (afhankelijk van de handgrootte van de leerling) zal het instrumentarium worden uitgebreid met de altblokfluit.
Voor de altblokfluit bestaat van oudsher het meeste solorepertoire en is dus een  onmisbaar instrument voor de blokfluitspeler.
Oudere leerlingen kunnen de altblokfluit ook als startinstrument kiezen.

Aanschaf van lesmateriaal

De aanschaf van blokfluiten en blokfluitboeken gebeurt in overleg met de docent en komt voor rekening van de klant.

Fluiten met visjes voor kinderen van 6 jaar

De cursus ‘Fluiten met visjes’ is een speelse introductie van blokfluit- en ander instrumentaal- onderwijs. De cursus is genoemd naar het muziekboek ‘Fluiten met visjes’. Deze muziekmethode is zeer geschikt voor kinderen die nog niet snel kunnen lezen. In een verhaal in versvorm over de belevenissen van muzikale kikkervisjes worden de grepen op de blokfluit aangeleerd en het notenschrift, zoals toonhoogte, toonduur en het gebruik van de notenbalk, geïntroduceerd.

Ieder kind heeft voor deze cursus een blokfluit en het boek ‘Fluiten met visjes’ waardoor het thuis kan oefenen op het instrument en met het noten lezen. Ouders kunnen de wekelijkse muziekles bijwonen zodat zij hun kind thuis kunnen begeleiden bij het oefenen.

Kennismakingscursus voor kinderen van 7 jaar

‘Vooruit… speel de blokfluit’ is een opstapcursus van 8 lessen voor de beginnende blokfluitspeler. Kinderen maken kennis met de blokfluit, het notenschrift en het samen musiceren. Deze kennismakingscursus is laagdrempelig vanwege de korte lesperiode en een voordelig lestarief.
Een blokfluit is te huur voor € 1,- per les. Lesmateriaal is inbegrepen.

Informatie over lestijden en tarieven kunt u opvragen via het contactformulier.