Sonata Muziekonderwijs

Kinderboekenweek 2022 | Download de lessen!

Het thema van deze kinderboekenweek is Gi-ga-groen. De natuur is een inspiratiebron voor componisten. Ook op school zingen we liedjes over de natuur: de herfst, het weer, dierenliedjes. Muziekles is óók goed voor het milieu: zoek materialen uit de afvalbak of uit de schuur en ga daarop lekker trommelen! Inspirerende muzieklessen voor de KBW kan je nu downloaden!

Ben je op zoek naar muzikale werkvormen bij één van de volgende 3 themaboeken? Kijk dan snel in de shop hier op de website!

Eekhoorn Pluim | Groep 1-2 | Themaboek: De blaadjesdief
In de herfst zingen we liedjes over de verzameldrift van de eekhoorn. De kinderen leren dat de natuur vruchten (eikels en nootjes) te bieden heeft. In deze les klimt Eekhoorn Pluim de boom in met zijn schatten. Hoe klinkt dat op de xylofoon? Als er een nootje of eikel op de grond valt, klinkt dat dan hard of zacht? Ondertussen dwarrelen zacht de herfstblaadjes uit de boom.
Aan het eind van deze les kunnen de kinderen het lied Eekhoorn Pluim zingen. De kinderen herkennen de klank van de omhoog en omlaag klimmende eekhoorn op de xylofoon en kunnen dit zelf ook spelen. Op instrumenten kunnen de kinderen het verschil in toonsterkte (hard-zacht) laten horen van vallende eikels, beukennootjes en warrelende blaadjes .

De luisterboom | Groep 3 | Themaboek: De boom met het oor
De kinderen gaan in deze les op zoek naar een boom. Als je in of bij die boom bent, welke geluiden hoor je daar om je heen? In de les luisteren de kinderen eerst naar enkele muziekstukken waarin omgevingsgeluiden verwerkt zijn. Daarna spelen ze op muziekinstrumenten de geluiden van hun Luisterboom. Ook zingen de kinderen een lied, mét bewegingen, over een boom.
Aan het eind van deze les kunnen de kinderen het lied Ik ben een hele hoge boom zingen. Met het aannemen van diverse houdingen kunnen de kinderen de verschillende soorten en vormen bomen uitbeelden. Ze beluisteren enkele fragmenten uit de Klassieke muziek en kunnen aangeven aan welke muzikale elementen ze het onderwerp van het muziekstuk kunnen herkennen. In een groepsopdracht geven de kinderen omgevingsgeluiden weer op muziekinstrumenten.

Maak muziek met afval | Groep 4 | Themaboek: De aarde heeft jou nodig!
Je kent ze zelf vast wel, de (filmpjes van) straatmuzikanten die gebruik maken van allerhande spullen in plaats van instrumenten? De kinderen gaan in deze les ook muziek maken met spullen uit de afvalbak. Daarbij leren ze een Engels liedje over recycling van afval. De kinderen bedenken zelf een ritmisch muziekstuk met het meegebrachte afval. Trash is fun in deze muziekles!
Aan het eind van deze les kunnen de kinderen het liedje Recycle-song meezingen. Ze begeleiden het liedje met van huis meegebracht afval, ingedeeld naar materiaal waarvan het afval is gemaakt. De kinderen kunnen samen een ritmisch muziekstukje bedenken en uitvoeren met de meegebrachte afvalproducten.

Shop of abonnement?

In de shop kan je downloads van de muzieklessen kopen. Deze downloads bevatten de tekst van de les. Volg de lesbeschrijving en zoek, of maak zelf, je materialen erbij. Het liedmateriaal en de luistervoorbeelden zijn, over het algemeen, op internet en YouTube te vinden. Of je laat je door de lesbeschrijving inspireren om je muziekles vorm te geven met je eigen liedrepertoir en luisteropdrachten. Let op: deze downloads bevatten uitsluitend de tekst van de les. De links waarnaar verwezen wordt zijn alleen op de website geactiveerd.

Met een abonnement krijg je toegang tot alle themalessen en vind je bij iedere les het liedmateriaal, de luistervoorbeelden, de werkbladen en het bordmateriaal met 1 druk op de knop. Bovendien krijg je bij iedere les in de kaders didactische tips die je ook bij andere lessen kan toepassen.