Sonata Muziekonderwijs

Lestip 12: Welke klopper klopt?

Welk stokje hoort bij welk instrument? Ongetwijfeld heb je je dat regelmatig afgevraagd, vandaar dat je bij deze blog bent uitgekomen. Behalve het zichtbare verschil in lengte van deze aanslagstokjes is vooral het materiaal waarvan van het bolletje op het stokje is gemaakt van belang. Daardoor heeft ieder stokje een specifieke toepassing of bijbehorend instrument.

Het officiële woord voor deze ‘stokjes’ is kloppers, wanneer het gaat over een rond bolletje op een stokje. In het overzicht hieronder zie ook 2 stokjes.

Kloppers met houten bolletjes
Toepassing: houten slaginstrumenten [woodblock | buistrom] en klokkenspelen.
Extra: voor glissando* op xylofoon of metallofoon [zie uitleg hieronder]

Kloppers met rubberen bol
Toepassing: metalen slaginstrumenten [kleine bekkens** en voor klankstaven]
Extra: als alternatief voor xylofoon en metallofoon bij gebrek aan vilten kloppers.

Kloppers met vilten bollen
Toepassing: de dikke vilten kloppers gebruik je voor trommels, tamboerijn of de grote bekkens. De smallere vilten kloppers gebruik je voor xylofoon of metallofoon.
Extra: uiteraard kan je ook de smalle vilten kloppers gebruiken voor trommel, tamboerijn en de grote bekkens.

Kloppers met een met draad omwonden bol
Toepassing: een klopper met een met draad omwonden bol [links op de foto] is vergelijkbaar met de vilten klopper [rechts op de foto].
Je gebruikt ze dan ook voor: xylofoon of metallofoon en eventueel voor trommel, tamboerijn en de grote bekkens.

Metalen stokjes
Toepassing: deze stokjes gebruik je uitsluitend voor het aanslaan van triangels.
Lees ook Lestip 6: De triangel, van geklungel naar geklingel. Hierin zie je verschillende varianten van triangelstokjes en wat je kan doen wanneer je stokjes kwijt bent.

Houten stokjes
Toepassing: deze stokjes gebruik je bij het bespelen van de guiro. Beweeg de smalle punt over de ribbels.
Extra: Stokjes kwijt? Neem van een houten klopper het bolletje in je handpalm en bespeel met de steel de guiro. Zo bespeel je ook de rasp.

*Glissando = een glijdende beweging over de staafjes van de xylofoon of metallofoon (en ook op het klokkenspel) van laag naar hoog of van hoog naar laag. Met de gebruikelijke vilten (of rubberen) klopper hoor je het glissando niet. Gebruik daarom een houten klopper voor dit effect.

** Bekkens = Kleine bekkens worden als set verkocht, met de bedoeling dat ze bespeeld worden door ze tegen elkaar aan te slaan. Behalve het harde geluid dat dit oplevert, kunnen de bekkens hierdoor ook beschadigen. Wanneer je de 2 bekkens over 2 kinderen verdeeld en hen een rubberen klopper geeft om het bekken aan te slaan heb je sowieso een mooier geluid én kunnen meer kinderen tegelijkertijd een instrument bespelen.

Muziekinstrumenten: een overzicht

Ben je het spoor bijster met al de hierboven genoemde instrumentennamen? In de bijlage vind je een handig overzicht van de meest gangbare instrumenten die op basisscholen voor handen zijn (zie knop: Muziekinstrumenten-overzicht).

Laat een reactie achter