Sonata Muziekonderwijs

Speeltip 2: De triangel, van geklungel naar geklingel

Triangels zijn op de meeste scholen te vinden. Vaak zijn er veel van en in verschillende maten. Maar… hoe hou je ze vast? En waar sla je ze mee aan? En wat doe je als de riempjes van de triangel zijn verdwenen. Hier wat handige DIY-tips!

Koordje of riempje

Triangels worden geleverd met een koordje of riempje waaraan je het instrument vasthoudt [foto 1]. Zo hangt het instrument vrij (dus zéker niet met een hand de ijzeren driehoek vasthouden!) en klinkt mooi uit nadat je het hebt aangeslagen.
Doordat de ijzeren driehoek niet helemaal dicht is raken deze koordjes of riempjes vaak zoek.

Op veel scholen zie ik dunne, wollen draden aan de triangels ter vervanging van het koordje of riempje. Deze haal ik er meteen af. Die wollen draad houdt niet lekker vast en hoe langer de draad, hoe meer rondjes de triangel gaat draaien!

Elastiek

Wat kan je dan wél gebruiken om de triangels vast te houden?
Gebruik een haar-elastiekje [foto 3] of een postbode-elastiek [foto 2]. Het voordeel hiervan is dat ze kort zijn en wat stugger zodat de triangel beter stil hangt.

Aanslagstokje

Dan nog de aanslagstokjes. Deze zijn vaak kwijt, want ze zijn immers maar smal en vallen gauw ergens onder of achter. Heb je deze stokjes nog wel? Let er dan op dat de kinderen de stokjes vasthouden aan het rubberen of houten uiteinde [foto 2]. Bij stokjes met een oogje hou je dit oogje in je hand [foto 1].

Theelepeltje

Ben je toch stokjes kwijt? Loop dan even naar de keuken en haal wat theelepels uit de bestek-la! Hou het schep-gedeelte in de hand en sla met de steel van het lepeltje op de triangel [foto 3].

De juiste houding

Met de jongere kinderen is het al een doel op zich dat ze de triangel vrij laten hangen om uit te laten klinken, zonder dat ze de triangel tegen hun buik, arm of op hun benen laten komen. Geef de kinderen daarom de instructie om de triangel met een gestrekte arm voor zich uit te houden [foto 4]. Niet te hoog optillen want dan hangt de triangel tegen de onderarm en dempt het geluid. Ook niet te laag want dan raakt de triangel de bovenbenen en klinkt dan ook niet meer uit.
Tip: maak de kinderen erop attent dat ze de triangel niet alleen maar aanslaan maar ook luisteren naar het uitklinken van het instrument. Veel kinderen leggen het instrument na het aanslaan alweer gauw op de bovenbenen, en wég is de klank.

Je kan de triangel ook dicht bespelen voor een korte klank. Een korte klank kan namelijk ook heel bruikbaar zijn, zoals bijvoorbeeld in een ritme waarbij open en dicht elkaar ritmisch afwisselen. Of als speciaal effect in een klankspel.

Foto 1
Foto 2
Foto 3
Foto 4

Geen blog missen? Schrijf je in voor Even een momentje | Blog & Lestips

* indicates required
Check je spambox indien je geen mails ontvangt.

Intuit Mailchimp