Out of the box

Voor jou?

Deze training is voor leerkrachten die de creativiteit van hun leerlingen willen stimuleren. Creativiteit is één van de vaardigheden in de 21st century skills. Muziek is bij uitstek een vak waarin creatief denken, maar ook andere 21e eeuwse vaardigheden zoals communiceren, samenwerken en probleemoplossend vermogen, aan bod kan komen.

Deze training is ook bedoeld voor leerkrachten die zichzelf niet vaardig (genoeg) vinden voor het geven van muziekles in de klas. Muziekmethodes voor de basisschool gaan veelal uit van een sturende didactiek waarbij van de leerkracht muzikale vaardigheden worden verwacht waaraan velen van hen niet het gevoel hebben er aan te kunnen voldoen. Hoe bevrijdend is de gedachte om niet zelf dé muziekles te moeten geven maar de leerlingen de ruimte te geven om zich muzikaal te kunnen ontwikkelen?

Door jou!

De muziek zit al in de leerlingen. Op jonge leeftijd zijn kinderen muzikaal onbevangen en onbevooroordeeld. Waar leerkrachten nogal eens schroom voelen om met de groep een muziekactiviteit uit te voeren, zijn de leerlingen juist enthousiast. In plaats van reproduceren van leerstof voelen ze zich nu emotioneel en zélfs fysiek, betrokken bij een les.
Helaas stuurt de muziekdidactiek in het onderwijs ook vaak aan op reproductie. Denk aan het zingen van een lied, het naspelen van een ritme, het aanleren van een dansje.

In deze training gaat het juist om creëren van muziek. Vanuit improviseren naar componeren. Passend bij het onderzoekend en ontwerpend leren.
De leerkracht introduceert het thema, geeft de kaders aan en begeleidt de groepjes leerlingen. De leerlingen krijgen ruim de tijd om samen te werken aan de opdracht en presenteren hun muziekwerken aan elkaar.

Tijdens de training ga je zelf actief aan de slag en ervaar je wat deze manier van samen muziek maken met jou doet. Deze werkvormen kan je vervolgens toepassen bij je eigen leerlingen.
De training inspireert je om zelf creatief te zijn in het bedenken van nog véél meer werkvormen die jouw leerlingen muzikaal uitdagen!

Incompany- training
Kies uit de volgende mogelijkheden om deze training op jouw school te volgen:

  • als naschoolse teamtraining
  • als onderdeel van een studiedag
  • als training voor leerkrachten met dezelfde leervraag van verschillende scholen binnen de scholengroep

Contact
Ben jij op zoek naar creatief en uitdagend muziekonderwijs? Neem contact op!

 

 

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: