Sonata Muziekonderwijs

Muziekles thuis

Arnhem: AMV-1 + AMV-2 | Doorn: Op weg naar je instrument

Op deze pagina vind je de muziekopdrachten ter vervanging van de muzieklessen tijdens de lockdown. De opdrachten maken deel uit van het lesprogramma. Stuur de opdrachten aan mij terug ter correctie. Dit kan via de mail [info@sonatamuziekonderwijs.nl] of via whatsapp [06-46794112]. Vermeld daarbij altijd de naam van je kind om verwarring te voorkomen. 


O dennenboom
AMV-1 [15-12-20]

In deze les luisteren de kinderen naar de 4 verschillende snaarinstrumenten die ze in eerdere lessen hebben gehoord en/of gezien. Herkennen ze de klank van het instrument?

 1. Download en print het werkblad. Lees de opdracht met je kind door.
 2. Zet het luistervoorbeeld O Dennenboom aan. Je kind voert de opdracht uit. Let op het nummeren van de instrumenten!
 3. Bekijk samen met je kind het filmpje Snaarinstrumenten. Heeft je kind de instrumenten goed genummerd?
 4. Stuur een foto van het werkblad op via mail of whatsapp.

De kerstblues
AMV-2 [15-12-20] | Op weg naar je instrument [16-12-20]

In deze les herhalen de kinderen het lied De kerstblues. De kinderen delen de muziekinstrumenten in naar soort: slaginstrumenten, toetsinstrumenten, snaarinstrumenten of blaasinstrumenten.

 1. Download en print het werkblad. Lees de opdracht met je kind door.
 2. Gebruik de links hieronder. Bij opdracht 1: Luistervoorbeeld Kerstblues. Bij opdracht 2: Filmpje Instrumentsoorten.
 3. Nadat je kind opdracht 3 heeft gemaakt stuur je een foto van het werkblad op via mail of whatsapp.

Wat een herrie!
AMV-1 [05-01-21]

In deze les leren de kinderen het lied Wat een herrie! De kinderen luisteren naar een opname van geluiden in huis. Ze noteren de geluiden en geven aan of het een hard of een zacht geluid is. Tenslotte gaan ze zelf in huis op zoek naar harde en zachte geluiden.

 1. Download en print het werkblad.
 2. Start de instructie-video.
 3. Lees met je kind de opdrachten op het werkblad door.
 4. Gebruik de links hieronder. Bij opdracht 1: Luistervoorbeeld Wat een herrie! Bij opdracht 2: Luistervoorbeeld Geluiden in huis.
 5. Stuur een foto van het werkblad op via mail of whatsapp.

De ladder van Toontje
AMV-2 [05-01-21] | Op weg naar je instrument [06-01-21]

In deze les herhalen de kinderen de notennamen van de noten op de notenbalk. Ze leren de toonladder van C tot C en zingen deze mee bij het filmpje De ladder van Toontje. Op het werkblad vullen de kinderen de notennamen in. Daarmee ontstaan de ontbrekende woorden in het verhaaltje.

 1. Start de instructie-video.
 2. Klik op de link naar De ladder van Toontje
 3. Download en print het werkblad.
 4. Lees met je kind de opdrachten op het werkblad door.
 5. Stuur een foto van het werkblad op via mail of whatsapp.

Watermuziek
AMV-1 [12-01-21]

In deze les gaat het over harder en zachter wordend geluid. Welke tekens gebruik je daarvoor in muziek? De kinderen maken zelf een muziekstukje en ‘spelen’ dit met…. de keukenkraan! Ook luisteren ze naar het lied ‘Zonder water kun je niet’. Als we elkaar weer op de muziekschool zien, is dit lied het uitgangspunt voor het zelf maken van een Water-rap.


Op het randje
AMV-2 [12-01-21] | Op weg naar je instrument [13-01-21]

In deze les maken de kinderen kennis met de eerste 2 instrumenten van de houtblazers. In de instructie vertel ik over de manier van aanblazen van deze instrumenten. Een leuke manier om daar zelf mee te oefenen zie je in het filmpje Zelf muziek maken met water.


Rommelen & Trommelen
AMV-1 [19-01-21]

In deze les maken de kinderen muziek met een (plastic) beker en een theelepel. Ze gaan eerst lekker ‘rommelen en trommelen’ met de beker. Daarna leren ze ritmes tikken op hun beker. Door de afwisseling van zachte en harde tikjes zijn deze ritmes kleine muziekstukjes.Zing zang zong
AMV-2 [19-01-21] | Op weg naar je instrument [20-01-21]

In deze les leren de kinderen nieuwe noten: de zestiende noten. De kinderen klappen deze noten, ze luisteren naar muziek waarin de zestiende noten voorkomen en in de liedjes Zing zang zong en Tippe tappe top gaan de kinderen op zoek naar de kwart-, achtste- en zestiende noten. Tenslotte maken de kinderen muziek met een ballon. Op welk blaasinstrument lijkt dat geluid?


Cowboy Billie Boem
AMV-1 [24-01-21]

In deze muziekles leren de kinderen een nieuw lied: Cowboy Billie Boem. Dit is een heel grappig lied waar de kinderen zelf ook een dier bij mogen verzinnen. Daarna leren de kinderen de kwartnoot de kwartrust. Om de ritmes met de rust te oefenen, drummen de kinderen op een emmer.


Blazen op een rietje
AMV-2 [26-01-21] | Op weg naar je instrument [27-01-21]

In deze les gaan de kinderen verder met het leren kennen van verschillende houtblazers. Welke instrumenten zijn dit? Hoe ontstaat de klank op deze instrumenten? Om dit zelf te ervaren gaan de kinderen letterlijk ‘blazen op een rietje’!