Sonata Muziekonderwijs

4 Engelse Clapping Songs voor in de onderbouw

Wat kan je aan muziek doen met je groep binnen de Corona-regels? Mag je samen zingen? Kunnen de kinderen door elkaar bewegen en dansen op muziek? Allemaal onzekerheden. Maar met handen en voeten kunnen kinderen zelf muziek maken. Veilig op je eigen plekje. Deze 4 Clapping Songs (in het Engels!) geven de kinderen een extra uitdaging!

Op YouTube zoek ik regelmatig naar educatieve liedjes voor de onderbouw. Vaak kom ik dan terecht op Engelse kanalen met Kids Songs of Nursery Rhymes. In Engeland hebben ze opvallend veel van dit soort Pre-School kanalen. Voor de muzieklessen in het Nederlands zijn deze, vaak érg leuke, filmpjes meestal minder geschikt.

Maar nu maak ik wél gebruik van Engelse liedjes!
In de filmpjes die ik hier met je deel gaat het om de geluiden en bewegingen met handen en voeten. De kinderen hoeven het liedje dat daarbij gezongen wordt niet zelf mee te zingen. Sterker nog! Nu het zingen in de klas wordt afgeraden, is het eigenlijk wel handig dat de kinderen deze liedjes in het Engels niet zo snel zullen meezingen.
Je ziet hieronder 4 Clapping Songs voor de onderbouw (groep 1 t/m 3) en groep 4.

Clapping Songs voor de kleutergroepen

Voor de kleutergroepen heb ik 2 filmpjes gekozen.
Rond de zomervakantie zijn de kleutergroepen volgestroomd met jongste kleuters. Om ervoor te zorgen dat de activiteit hen niet boven de pet gaat is het goed om lesmateriaal op hun niveau aan te bieden. De oudste kleuters willen natuurlijk méér uitdaging. Daarom is ook voor hen een filmpje uitgekozen. Zouden ze daarmee ongemerkt ook wat Engelse woordjes leren?

Voor de jongste kleuters
Voor de oudere kleuters
Clapping Song voor groep 3

Je ziet het al aan de afbeeldingen! Dit liedje kan je gebruiken rondom de zomervakantie. Hoewel reizen er misschien niet voor iedereen in zit in de zomer van 2020.
De kinderen staan achter hun stoel tijdens het klappen, stampen en ronddraaien.

Clapping Song voor groep 4

Een lekker vlot en uitdagend lied! Met ook een leuke dansmove erin.
Zoals de titel van het filmpje al aangeeft: de kinderen zitten op hun stoel tijdens dit lied.
Tip: in het begin zullen de kinderen wat onwennig zijn met de bewegingen en het ritme. Gedurende het liedje zal dit al beter gaan. En als je dit filmpje vaker afspeelt, zullen de kinderen swingen op hun stoel!